1. joulukuuta 2014

Armanin maailma - Arman Alizad & Kauko Röyhkä

Kansi: Pekka Sell & Juha Metso
Docendo
2014
ISBN 978-952-291-072-1
188 s.
☆☆☆☆
Arvostelukappale

Armanin maailma oli pakostakin mielenkiintoinen, sillä olen seurannut Kill Armania ja Viimeistä ristiretkeä ainakin sen, mitä olen pystynyt. Sanottakoon, että visuaalisuus on meikäläisen heikko kohta. En pysty katsomaan kun veri lentää, oli se sitten ihmisestä tai eläimestä, etenkään jos tiedän että se oikeasti tapahtuu. Peleissä ja elokuvissa tuo ei niin haittane, dokumenteissa vain. Kyselin Docendolta mahdollisuutta saada tämä kirja ihan jo siksikin, että tässä on tietokirja, jonka "huonosti lukeva" poikakin voisi lukea. (Lukemisessa kun ei voi olla huono, vain heikosti harrastunut. Mitä enemmän luet, sitä sujuvampaa se on.)

Armanin kirjassa heti alkuun nousevat esiin suuret, komeat kuvat. Arman on vahvasti läsnä läpi kirjan kuten asiaan kuuluu, mutta tekstiä on suhteessa kuviin hyvin vähän. Täysiä aukeamallisia tekstiä on vain muutamia, ja kun kirjan lukee läpi (uskokaa kun sanon, etten ikinä elämässä olisi kuvitellut voivani pystyä lukemaan tietokirjaa kannesta kanteen) selviää, että niin juuri on tarkoituskin. Teksti on myös puhekielistä, helppoa, soljuvaa. Sellaista kuin Armanin puhekin, jota on pakostakin kiva kuunnella, eiväthän hänen ohjelmansa muutoin olisi menestyneet. Armanin asenne paistaa läpi kirjasta, maahanmuuttajatausta, kehittyminen ihmisenä, tv-persoonana, tuottajana, kovat mielipiteet ja uskallus sanoa se, mitä muut ajattelevat mutteivät uskalla ääneen lausua.

Armanin maailma keskittyy yllätävän vähän kirjan päätähteen ja enemmän siihen, mitä kaikkea on tullut nähtyä ja paikkoihin, joihin Arman on tv-urallaan päässyt. Yksi teema ylitse muiden on se, ettei pidä lannistua vaikkei heti tärppäisikään. Kirjassa olisi ehkä voinut paneutua siihen, millaista on kasvaa suomalaisten keskellä kun ei itse puhu kieltä eikä ymmärrä, mitä tapahtuu. Sen sijaan kirjassa keskitytään siihen, kuinka omilla valinnoilla, asenteella ja kovalla työllä voi saavuttaa tasan sen, mitä haluaakin. Tässäpä hyvä ja tehokas viesti kotiin vietäväksi. Kirja on tehty selvästi nuorta lukijaa silmällä pitäen. Arman on ottanut haltuun somen ja hänen ohjelmansa ihan selkeästi kiinnostaa nuoria miehiä. Kirjassa tämä on huomioitu, ja hyvä niin.

Elämäkerta tämä ei ole, pikemminkin kertaus kaikesta siitä, mitä opiskelut, ura ja elämä ovat Armanille opettaneet. Mitenkään turhan tarkkaan tässä ei käydä Armanin vaiheita läpi ja kenties parempi niin. Kukaan ei jaksa lukea sivutolkulla jaarittelua jonkun patun elämästä (köhtolkieninelämäkertaköh), olipa tuo kuinka mielenkiintoinen tahansa. Armanin maailma sen sijaan on mielenkiintoinen, eikä kuvissakaan ole tosiaan säästelty. Tykkäsin kirjan tunnelmasta ja asettelusta, graafinen ulkoasu on tyylikäs, kuten Armankin, mutta samalla myös vähän raju, kuten Armanin ohjelmat. Mustavalkoisuus Armanin kasvokuvissa tuo kirjaan särmikkyyttä, puhumattakaan siitä, että kuvat jouduttavat kirjan lukemista huomattavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti, niin palaillaan! ~.n