25. toukokuuta 2013

Sysimetsä - Colin Meloy

Kuvitus: Carson Ellis
Wildwood: The Wildwood Chronicles, Book 1
Otava
2012
ISBN 978-951-1-25696-0
523 s.
☆☆☆
Kirjasto

Sysimetsä tuijotteli minua hyllystä jo hyvän tovin, ennen kuin rohkenin tarttua siihen. Reilulla viidelläsadalla sivullaan se on melkoinen rupeama, etenkin kun kirjailija on tuntematon eikä kerronnan laadusta ole taetta. Kansi kuitenkin viehätti ja työkaveritkin kehuivat hyväksi, joten vihdoin ja viimein päätin ottaa ja lainata tämän lukeakseni.

Sysimetsä kertoo Pruesta, jonka pikkuveli Mac kaapataan varisparven toimesta, sekä Pruen luokkakaverista Curtisista, joka on sosiaalisesti hiukan kömpelö ja vähän kiusattukin, joka päättää lähteä Pruen avuksi. Varikset kuljettavat Macin Tiettömään korpeen, jonne Prueta on ehdottomasti kielletty menemästä. Joten totta kai Prue lähtee pelastamaan pikkuveljeään. Kaverukset joutuvat heti kirjan alussa erilleen, kun Curtis jää kojoottien kiikkiin ja Prue törmää postimieheen, joka antaa tytölle kyydin Etelämetsään, jota Lars Svik hallitsee.
 
Ensimmäisenä mieleeni tuli joskus nuorena lukemani Brian Jacquesin Redwallin taru -kirjat, joissa on myös puhuvia ja taistelevia eläimiä, tässä vain on soppaan lisätty vielä metsän taiasta syntyneet lapset. Kyseessä on Colin Meloyn ensimmäinen teos, ja sen vuoksi annan paljon anteeksi, mutta välillä tuntui kuin hän olisi yrittänyt kirjoittaa kaikki fantasiagenren kliseet yhteen kirjaan; oli urheaa pikkutyttöä, sankarillista tehtävää, ilkeitä, ahneita hallitsijoita, traagista taustatarinaa, julmia noitia, puhuvia eläimiä, erilaisia ympäristöjä ja vaihtuvia maisemia, eeppistä lopputaistelua ja yllättäviä luonteenmuutoksia kun pelkurista tuleekin tarmokas soturi, rohkein kaikista koskaan eläneistä. Siltikin tässä kirjassa on sitä jotain vanhan hyvän ajan nostalgiaa, jonka vuoksi hellyin ja annoin tälle kolme tähteä. Ja haluan yhä lukea toisen osan, vaikka aionkin ottaa tähän väliin jotain ihan muuta.

Se on vielä sanottava, että kirjan kuvitus on vähintäänkin onnistunut. Kirjan on kuvittanut kirjailijan vaimo, joten varmasti yhteistyökin on ollut sen mukaista, mutta kuvat ovat herkullisia ja satuun sopivia. Ne herättävät mielikuvituksen ja todella antavat tarinaan jotain lisää. Pisteet siitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti, niin palaillaan! ~.n