7. toukokuuta 2013

Kon-Tiki: Lautalla yli Tyynenmeren - Thor Heyerdahl

Joachim Rønning & Espen Sandberg: KON-TIKI
Kon-Tiki ekspedisjonen
Tammi
1949
ISBN 978-951-31-7078-3
315 s.
☆☆☆☆
Oma

Tämä kirja kuuluu niihin isäntä-käski-lukea-kirjoihin. En tykkää tietokirjoista, en lue niitä, enkä ylipäätään yleensä jaksa hirveästi edes arvostaa faktakirjallisuutta, ellei se sitten ole todella hyvin ja hauskasti kerrottua ja jotenkin omalaatuista. Tietokirjat ja faktakirjallisuus tuppaavat yleensä olemaan liian oppikirjamaisia makuuni (siinä teille hyvän kirjastovirkailijan mallia).

Mutta kun isäntä käski lukea ja halusin itsekin oikeastaan nähdä sen tästä tehdyn uuden elokuvan, niin pakkohan se sitten oli. Joten pitemmittä puheitta tilasin Kon-Tikin kirjastosta, ja sainkin käsiini todella kamalan, tupakanhajuisen painoksen vuodelta 1981, johon en tosiaankaan ollut koskemassa pitkällä tikulla. Niinpä otimme ukon kanssa polkupyörät alle ja käväisimme ostamassa ihan ihkauuden painoksen Kon-Tikiä omaan hyllyyn (nykyään on todella hankala saada isäntää suostuteltua yhtään minkään kirjan ostamiseen, kun "niitä on jo ihan joka paikassa", mutta tämä sattuu olemaan yksi lempikirjoistaan, joten ei tarvinnut taivutella kovin kauaa).

Tätä kyseistä painosta ainakin reunustavat sekä edestä että takaa todella jäätävän tylsät etu- ja jälkisanat, jotka eivät ole Heyerdahlin itsensä kirjoittamat. Kirjan lukeminen meinasi jäädä minulta jo esipuheeseen, mutta päätin taistella ja onneksi niin. Jahka pääsee puuromaisesta esipuheesta ylitse, alkaa itse Heyerdahlin kirjoittama osuus, joka on kirjoitettu hauskasti, sujuvasti ja mielenkiintoisesti. Hän on tutkimuksensa suhteen intohimoinen, mutta jättää matkakertomuksestaan pois kaikkia maallikkoja kyllästyttävät akateemiset yksityiskohdat. Hän välttelee myös suuria sanoja, mikä tekee tästä kirjasta varsin oivallisen vinkattavan esimerkiksi yläasteikäisille pojille.

Kon-Tikissä ei ole mitään tekaistua ihmissuhdedraamaa eikä siinä mässäillä onnettomuuksien yksityiskohdilla. Kaikenkaikkiaan kyseessä on todella hyväntuulinen kirja, joka sopii näin alkukesään. Tässä uudessa painoksessa on vielä niin kovin nätti kansikin.

2 kommenttia:

 1. Jee!! Joku muukin on lukenut Heyerdahlia! :) Meillä myös minä aloitin miehen suosituksesta ja innostuin sitten paljonkin.
  Se tästä tehty leffa olikin sitten pettymys. Siihen oli just tungettu se tekaistu ihmissuhdedraamakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, luinkin kirjoittamasi leffa-arvostelun. :D Onneksi elämä tuli tielle enkä päässyt katsomaan sitä, nyt tiedän säästäneeni 12,5 euroa, vai mitä ne leffaliput nykyään maksavat? Kirja oli tosiaan hyvä ja olisin odottanut leffaltakin jotain Pin elämä -tyyppistä CGI-ilotulitusta, maustettuna merenelävillä (niitähän kirjassa oli todella paljon :D), mutta ei väkisin. :/

   Poista

Jätä viesti, niin palaillaan! ~.n