28. toukokuuta 2013

Ei mikään maailmanloppu - Geraldine McCaughrean

Kansi: Mique Moriuchi
Not the End of the World
Tammi
2008
ISBN 978-951-31-3576-8
235 s.
☆☆☆
Kirjasto

Täytyy sanoa, että tässä on taas kirja johon en olisi ikinä tullut tarttuneeksi, ellei sitä nimenomaan ja vartavasten olisi vinkattu minulle. Vinkkari oli vielä sellainen ihminen, joka on tähän mennessä vinkannut vain hyviä, ellei loistavia kirjoja. No, huteja tulee meille kaikille.

Ei mikään maailmanloppu kertoo Timnasta, jonka isä on Nooa. Ja joo, ei mikä tahansa Nooa, vaan se Raamatun Nooa, joka rakentaa arkkia Jumalan niin käskettyä. Tässä on realistinen kertomus siitä, kun kyläläiset pitävät Timnan isää hulluna ja pilkkaavat ja rienaavat perhettä, siitä kun eläimet saapuvat (eivät kauniisti parijonossa vaan massoina ja laumoina), kuinka Seem joka ei ole mikään eläintuntija valitsee niitä ja hakkaa loput hengiltä etteivät ne tuhoaisi laivaa, ja kuinka kun vedenpaisumus lopulta oikeasti tulee, naapurit haluaisivat kyytiin mutta heidätkin on Jumalan käskystä hukutettava. Myös toinen laineilla kelluva laiva on karkoitettava kauas, jotta Jumala voi upottaa sen, huolimatta kaikkia Nooan arkilla olevia vaivaavasta taudista, johon tämä toinen laiva olisi voinut tarjota avun.

Tässä kirjassa on vähän samaa kuin Candidessa, jonka aikoinani myös luin ja arvostelin. Timna on harras uskovainen loppuun saakka, aivopesty lapsiparka, joka aina luottaa siihen että kyllä Jumala suojelee. Hänen mieleensä herää epäilyksiä, joista hän soimaa itseään eikä uskalla lausua niitä ääneen vaikka veli ja isä hapertuvat kovaa kyytiä päästään ja alkavat uhraamaan kyydissä olevien eläinten jälkikasvua Jumalaa lepyttääkseen.

Ei mikään maailmanloppu on se sama tuttu tarina kerrottuna hiukan yksityiskohtaisemmin ja raadollisemmin kuin Raamatussa, ja mukana ovat myös Nooan tytär sekä poikien vaimot (joista yksi on ryöstetty mukaan kun käly ei raaskinut jättää parasta ystäväänsä tulvalle). Kirjassa on lukuja, jotka on kerrottu eri eläinten näkökulmista, ja äänen saavat myös muut kuin Timna, mutta Timna on pääasiallisesti kertojana. Timna pelastaa vastoin isänsä tahtoa pienen pojan ja tämän vauvaikäisen sisaren varmalta hukkumiskuolemalta ja piilottelee näitä sitten arkissa nuorimman veljensä Jafetin ja tämän vaimon Sillan kanssa, vaikka pitääkin lapsia demoneina, jotka Vihollinen on lähettänyt heidän puhdistuksensa tuhoamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti, niin palaillaan! ~.n