24. syyskuuta 2013

Missä olet, Bernadette? - Maria Semple

Kansi: Sinem Erkas
Where'd You Go, Bernadette?
Gummerus
2013
ISBN 978-951-20-9087-7
322 s.
☆☆☆☆
Arvostelukappale

Missä olet, Bernadette? kertoo nimensä mukaisesti Bernadettesta, joka katoaa. Kirja koostuu useista dokumenteista, joiden kirjoittajia ovat Bernadetten perhe, ystävät ja naapurit, sekä satunnaiset muut. Varsinainen kertoja kirjassa on Bernadetten tytär Bee, joka kaikki asiakirjat on koonnut yksiin kansiin selvittääkseen, mihin hänen äitinsä on oikein kadonnut.

Kirja maalaa hyvin kuvan Seattlesta, jossa Bernadette Fox perheineen asustaa. Ihmiset ovat arkisine ongelmineen ja käyttäytymishäiriöineen perin omalaatuisia ja tavallisia, mutta myös hauskoja. En muista koska olisin viimeksi kirjan vuoksi nauranut bussissa ääneen, siellä kun nauramisen kynnyt on jonkin verran kotioloja korkeampi. Silti, kaiken taustalla on vakavakin kertomus naisesta, joka on masentunut luomuksensa menettämisen vuoksi sekä tämän naisen läheisistä, jotka yrittävät parhaansa mukaan sopeutua kaikkeen mitä perheen sisällä ja lähipiirissä tapahtuu. Bernadette on melko ekstravagantti persoona siinä mielessä, että hän antaa helposti periksi mieliteoilleen ja toteuttaa hulluimpiakin ideoitaan. Been mielestä hän on silti maailman paras äiti.

Kirjassa puhutaan paljon perhesuhteista ja vanhempien työtaakan vaikutuksesta niihin. Been isä Elgie on aina töissä, usein öitäkin, ja se rasittaa Beetä. Huumorin varjolla Semple onnistuu tuomaan esille vakavia aiheita, joista yleensä kirjoitetaan vain painavia ja raskaita kirjoja, joiden lukeminen saa mielen pahoittumaan ja arjen tuntumaan synkältä. Joitakin asioita kirjassa ei käsitelläkään sitten lainkaan, sillä varjolla että kertoja on Bee eikä Been haluta tietävän näitä juttuja. Kuten vaikka Elgien syrjähyppy, joka sai ainakin minun mielenkiintoni lopahtamaan hetkeksi.

Missä olet, Bernadette? on erikoinen kirja aihepiirinsä, miljöönsä ja henkilöhahmojensa vuoksi. Bernadette Fox on ensimmäisiä menestyneitä naisarkkitehtejä ja hän on voittanut nimekkään palkinnon sekä ollut vihreän rakentamisen etukärjessä, Elgie on Microsoftilla töissä ja kehittelee Samantha 2 -projektia, ja Bee puolestaan on älykäs ja menestyvä koulussa, huolimatta syntymästä vaivanneesta sydänviasta (joka tosin on sittemmin parantunut, mutta jolla saa edelleen joitakin bonuksia, kuten John Green sen asetteli). Bernadette katoaa vasta kirjan loppupuolella ja löytyykin kohtalaisen pian ja koko alkukirjan ajan rakennetaan matkaa Etelämantereelle, jossa kirjan loppuhuipennus sitten tapahtuu. Kaikki tämä (Etelämanner varsinkin) oli uutta ja virkistävää, ja sai minut hyvälle tuulelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti, niin palaillaan! ~.n