25. syyskuuta 2013

Avioliittosimulaattori - Veera Nieminen

Kansi: Timo Mänttäri
Tammi
2013
ISBN 978-951-31-7420-0
267 s.
☆☆☆☆☆
Arvostelukappale

Veera Niemisen esikoisteos Avioliittosimulaattori kertoo Ainosta, joka kohtaa messuilla Jussin, ja se on menoa ensisilmäyksestä saakka. Aino ja Jussi elävät ensihetkistä saakka lähes täydellisessä symbioosissa ja tuntuvat täydentävän toisiaan kaikin mahdollisin tavoin. Koittaa kuitenkin aika, jolloin Ainon on kohdattava Jussin perhe. Niinpä Aino muuttaa Jussin kotitilalle varsinaissuomeen kuukauden koeajalle. Jussin perhe tuleekin Ainolle - joka on puhelias ja suorasuinen karjalalaisnainen - suurena yllätyksenä, ja vähän järkytyksenäkin.

Nieminen on rakentanut Jussista unelmien miehen. Suuren, hellän, voimakkaan, raskaita töitä tekevän, auringossa ahavoituneen ja vähin sanoin, mutta väkevästi rakastavan. Jussin kotitilalla asuu Jussin isä Unto sekä tämän veli Erkki, ja Jussia rutkasti nuorempi pikkuveli Jaakko, jonka synnyttämiseen Jussin äiti menehtyi. Joen perheessä on melkoisesti luurankoja kaapeissa, aika tuntuu pysähtyneen niille sijoilleen, eikä perheessä turhia mölistä, sen Aino saa kokea jo ensihetkistä saakka.

Avioliittosimulaattori on hauska. Siis hirnumista aiheuttavan hauska. Tilannekomiikkaa ei todellakaan puutu, kun suulas Aino kohtaa paikalleen jämähtäneet vanhat ukot, jotka ovat tottuneet tekemään asiat tasan yhdellä tavalla eikä siitä ole poikkeamista. Mukavaa vaihtelua ukkojen tuppisuumaisuuteen tuo perheen luona kodinhoitajana vieraileva Kaisa, huumorintajuinen ja kohtelias teinipoika Jaakko sekä Ainon ja Jussin keskinäiset touhuilut. Mikään rietas kirja tämä ei ole, seksiä on muttei sen kuvailua. Esiin tulevat myös rakkauden mukanaan nostattamat tunteet, epävarmuus ja pelko menettämisestä, vähän mustasukkaisuuttakin, vaikkakin ihan tosi vähän.

Tässä on oiva välipalaromaani. Nopea- ja helppolukuinen, hauska ja lähestulkoon pelkästään hyvää mieltä aiheuttava. Lukisin ehdottomasti Niemeltä muutakin, huumori tässä on todellakin kohdillaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti, niin palaillaan! ~.n