10. elokuuta 2017

One of Us Is Lying - Karen M. McManus

Kansi: Melissa Four
Penguin Books
2017
ISBN 978-0-141-37563-2
359 s.

Oma

Kävin tuossa kesälomani alkajaisiksi kääntymässä Englannissa, ja tottahan jopa pienestä Stamfordin kylästä piti etsiä melkeinpä heti ensimmäiseksi se kirjakauppa. Kirjakauppa olikin ihan todella upea, se oli jaettu kahteen kerrokseen niin, että alemmassa kerroksessa oli saippuoita ja lahjatavaroita, toisessa kerrassa sitten varsinainen kirjaosasto. Valikoima ei ollut mitenkään aivan jäätävän suuri, mutta Stamford on toisaalta n. 22 tuhannen ihmisen kaupunki. Kirjastossa en ehättänyt käymään, kenties seuraavalla reissulla sitten?

Noh, päästyäni kirjakauppaan sekosin totta kai heti ihan täysin. Aluksi vähän pidättelin itseäni, mutta kun löysin kovakantisen uutuuskirjan hintaan £7,99, voitte arvata, ettei tällainen kirja-addikti pystynyt pidättelemään itseään. Englantilainen ystäväni nauroi katketakseen, kun rohmusin näitä super edullisia kirjoja syliini minkä kerkesin.

One of Us Is Lying oli yksi näistä kirjoista. Olin kuullut tästä aikaisemmin joltain booktubettajalta, mutten kuitenkaan ollut saanut aikaiseksi tilata kyseistä kirjaa. Kun se sitten osui käsiini, ajattelin, että tässäpä olisi loistava kirja lomalukemiseksi ja lentokoneeseen.

Kirjan alussa viisi oppilasta joutuu jälki-istuntoon, kun heidän repuistaan löytyy puhelimet, joita ei tämän nimenomaisen opettajan tunnille saa laisinkaan viedä. Oppilaita ei yhdistä juuri mikään, suurin osa heistä on täysin eri piireistä ja jopa eri yhteiskuntaluokista. Kun jälki-istunnossa sitten kuolee yksi oppilaista ja etenkin, kun hänen kuolemansa paljastuu murhaksi, muut neljä oppilasta ovat kaikkein todennäköisimmät syylliset.

Kirja oli menevä ja toiminnallinen. Pidin mysteerielementistä ja siitä, että faktoja paljastui tutkimusten edetessä pikkuhiljaa. Loppukäänne tuli minulle yllätyksenä, mutta toisaalta en olekaan mikään dekkareiden suurkuluttaja, joten kenties joku toinen olisi arvannut tekijän jos kirjan alussa. Kaikki kirjan päähenkilöt olivat hyvin yksilöllisiä tyyppejä, teinejä joo ja sillä tavoin hiukan ennalta-arvattavia, mutta pidin siitä, miten McManus oli tehnyt heistä kaikista viallisia, mutta kehittymään kykeneviä nuoria. Olin positiivisesti yllättynyt tämän kirjan tasosta. <3

2 kommenttia:

  1. Kävin googlettamassa kyseistä kirjailijaa, kun tämä kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta - ja juuri itseäni houkuttelevalta. Ei näytä kirjaa olevan suomeksi käännetyn ainakaan vielä. Monelle muulle maalle se on näemmä jo käännetty, joten EHKÄPÄ se joskus Suomeenkin eksyy :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisi ainakin kuvitella, kun näitä nuorten dekkareita on viimeaikoina ilmestynyt aika paljon ja vaikuttavat hyvin uppoavan myös kohderyhmäänsä. Tämä on tietysti tosi syvällä yhdysvaltalaisessa koulukulttuurissa, mutta eiköhän sekin maailma ole meille leffojen ja sarjojen kautta sen verran tuttu, ettei vieraannuta kotimaisia lukijoita? D: Toivottavasti joku kustantaja ainakin ajattelee näin! :D

      Poista

Jätä viesti, niin palaillaan! ~.n