2. tammikuuta 2016

The Walled City - Ryan Graudin

Kansi: Liz Casal
Little, Brown
2014
ISBN 978-0-316-40505-8
424 s.

Oma

Kaikilla kirjastotädeillä täytyy olla jokin kummallinen mielenkiinnonkohde. Useilla se on natsi-Saksa (Laura, katson sinua! <3), itselläni Pohjois-Korea sekä maailman tiheimpään asutut paikat, aivan erityisesti Kowloon Walled City, jota tosin ei enää ole olemassa. Kun näin tämän kirjan PeruseProjectin Reganin kädessä, tiesin, että tämä oli luettava hinnalla millä hyvänsä. Ajelimme torstaina postin kautta koiranruokaostoksille, joten sain hyvän hetken nököttää rauhassa yksin autossa ja lukea vain tätä.

The Walled City kertoo kolmesta nuoresta, jotka kukin asuvat tässä maa-alaltaan pienessä, väkiluvultaan suuressa kaupungissa. Kaupunkia, joka kirjassa kulkee nimellä Hak Nam, hallitsee Brotherhood, gangsterijoukko, joka tekee tuloa järjestäytyneellä rikollisuudella. Hak Nam on kaikkien lakien ulkopuolella ja Brotherhoodin johtaja Longwai määrää, miten kaupungissa toimitaan.

Jin Ling on nuori tyttö, joka on naamioitunut pojaksi pärjätäkseen yksin Hak Namin kaduilla. Hän elää ainoana seuralaisenaan kissansa Chma ja ainoana tarkoituksenaan löytää sisarensa Mei Yee, jonka näiden isä myi prostituoiduksi Hak Namiin rahoittaakseen viinanjuontiaan.

Dai on nuori mies, jolla on vain 18 päivää aikaa pelastautua kaupungista. Hän kuitenkin tarvitsee suunnitelmansa toteuttamiseen jonkun nopean, pienikokoisen juoksijan, kuten Jin Lingin. Jin Ling ei aavistaa laisinkaan, millaiseen vaaraan Dai hänet asettaa palkatessaan Jinin tekemään huumekuriirikeikkoja Hak Namin rajojen ulkopuolelle, eikä hän osaa arvata myöskään Dain todellisia päämääriä.

Mei Yee istuu päivät huoneessaan, siinä ainoassa bordellin huoneessa, jossa on ikkuna. Hänen ainoa vieraansa on suurlähettiläs, joka on ostanut Mein palvelukset kokonaan itselleen. Mei Yee joutuu seuraamaan sivusta kuinka hänen ystävänsä Sing yrittää pakoa, jää kiinni ja kuinka tyttöä sitten rangaistaan. Pako ei ole mahdollista. Mei Yeen elämä on nyt täällä, Longwain käsissä.

Peilasin kirjaa jatkuvasti siihen vähään, mitä Kowloonista tiedän. Luin kirjailijan loppusanat ennen kirjan aloittamista ja ilmeisesti Graudin on tehnyt paljon taustatutkimusta kaupunkiin ja sen elintyyliin ennen kirjan kirjoittamista, joskin hän myöntää ottaneensa joitakin vapauksia esimerkiksi nimien suhteen. Ne kuvat, joita olen kaupungista nähnyt, auttoivat osaltaan elävöittämään tätä lukukokemusta, ja jos Kowloon kiinnostaa, jätän tuohon alle linkin ensimmäiseen osaan saksalaisesta kaupunkia käsittelevästä dokumentista. Kannattaa katsoa! <3

Kirja on todella toimintapainotteinen. Teos alkaa takaa-ajokohtauksesta kuin mikäkin James Bond elokuva, ja huomasin tosissaan pidättäväni aika ajoin jopa hengitystäni, niin huolella Graudin onnistui minut vangitsemaan tekstiinsä. En olisi millään malttanut laskea kirjaa käsistäni, mutten toisaalta jaksanut oikein pysytellä kyydissäkään, niin hurjaa vauhtia tässä jatkuvasti mentiin. Graudin kirjoittaa hyvin hahmonsa ja heidän taustansa, ja vaikka oli melko helppo arvata salaisuudet, joita Dai esimerkiksi piilottelee, oli kuitenkin myös mielenkiintoista lukea Jin Lingin reaktiosta totuuden paljastuessa hänelle. Graudin kirjoittaa todella hyvin, ja olen onnellinen, että lukuvuosi lähtee näinkin vahvasti käyntiin!2 kommenttia:

 1. Voi vitsi, tämä kirja kiinnostaa minua NIIN paljon. Lisäksi haluaisin lukea Graudinin uusimman, Wolf by Wolfin, niin kovasti. Joo minulla taitaa myös olla eräänlainen fiksaatio Natsi-Saksaan sekä Pohjois-Koreaan (erityisesti niiden poliittiseen ilmapiiriin mutta myös tavallisten ihmisten arkipäivän kuvaukseen) ja sen vuoksi nämä Graudinin kirjat ovat herättäneet mielenkiintoni niin kovasti :D

  Hyvää uutta vuotta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katselin itsekin kaihoisasti Wolf by Wolfia, vaikka noin niinkus ylipäätään alan olla aika kyllästynyt natseihin, zombeihin ja erityisesti natsizombeihin. Graudinin kirjoitustyyli on kuitenkin sen verran vetävää, että uskoisin voivani kiinnostua natseistakin muutaman sadan sivun verran. :D <3

   Poista

Jätä viesti, niin palaillaan! ~.n