22. heinäkuuta 2015

Alive - Scott Sigler

Del Rey
2015
ISBN 978-0-553393101
368 s.
☆☆☆☆
Oma

Kesälomani on edennyt puoliväliin, joten ajattelin että olisi aika tehdä jotakin muutakin kuin maata, pelata, lukea ja haista pahalta. Niinpä kävin isännän kanssa ostamassa maalit makkariin, joka taasen ajoi meidät olohuoneeseen evakkoon. Koska toinen on töissä ja toinen lomalla, en voinut viihdyttää itseäni pelaamalla Batmania pitkälle yöhön. Isäntä kuitenkin ehdotti, että hommaisin Kindlelle jonkin kirjan ja lukisin sitä, se kun ei häiritse kuulemma hänen untaan. Aikani selailtuani päädyin sitten tähän, toistaiseksi vielä kohtalaisen vähän hypetettyyn nuorten sci-fi/dystopia teokseen. Hassu juttu muuten, kaikille ei olekaan itsestään selvää, että kirjoista on olemassa myös videotrailereita (isäntä törmäsi vahingossa Aliven traileriin, siinä syy miksi ostin tämän. Kindle on hänen, niinpä sillä olevien kirjojenkin tulisi olla sellaisia, jotka myös hänelle sopivat). Laitan loppuun siis trailerin Alivesta!

Kirjan lopussa on viesti kirjailijalta, jossa pyydetään, ettei mahdollisissa arvioissa tai muissa turinoissa annettaisi kirjasta mitään mehukkaita salaisuuksia ilmi. Koitan siis olla tekemättä niin, muttette tiedä kuinka hankalaa se on! Tätä kirjaa tekisi mieli hehkuttaa todellakin kera mehevien yksityiskohtien, mutta teidän täytyy nyt vain luottaa sanaani ja hankkia tämä kirja käsiinne mahdollisimman pian!

Alive kertoo tytöstä, joka herää suljettuna arkkuun. Hän joutuu taistelemaan tiensä ulos, mutta onneksi hänen kahleensa ovat ruostuneet ja hänen taisteluhenkensä on pettämätön. Hänen onnistuu murtautua ulos arkustaan, vain todetakseen olevansa huoneessa, jossa on riveittäin muita samanlaisia arkkuja. Hänellä ei ole muistikuvaa siitä, kuka hän on, missä hän on tai miksi hän on siellä, mutta hänen arkussaan lukee M. Savage. Savage ei kuulosta hänen korvaansa kovin hehkeältä, joten hän ottaa nimekseen pelkän Emin. Pian toisessakin arkussa herätään ja Em pääsee auttamaan ilmoille toisenkin tytön, Spingaten. Lopulta heränneitä on kaikenkaikkiaan kuusi, ja he lähtevät yhdessä selvittämään mikä paikka oikein on ja mitä tarkoitusta se oikein palvelee.

Siinäpä oikeastaan kaikki, mitä tästä kirjasta voi sanoa spoilaamatta mitään. Siglerin kirjoitustyyli on tiivis ja herkullinen, eikä salli laisinkaan skimmailua tai pelkkien kappaleiden ekojen ja vikojen lauseiden lukemista. Kirjassa nousee hyvin esiin eri persoonallisuustyypit ja sellaiset asiat kuten esimerkiksi johtamisen vaikeus. Vähän tästä tuli mieleen ensin Kärpästen herra, mutta myöhemmin ero kävi niin suureksi ettei vertailua enää tullut tehtyä. Kirja on hyvin toimintapainotteinen ja mielestäni romantiikkaa olisi saanut olla enemmän. Teos on paikoittain todella raaka, jopa kuvottava, joten ihan hyvin joukkoon olisi sopinut vähän smuttiakin, toisin sanoen siis erotiikkaa.  Tämä on kuitenkin vasta sarjan ensimmäinen osa, joten kenties voidaan suoda se, että Em vasta petaa parisuhdettaan tässä.

Pidin tästä kirjasta todella paljon. Väliin jotkin Emin ajatusmallit (hyvin perusteltujen päätösten tekeminen ja sitten myöhemmin niiden epäileminen ja itsensä syytteleminen) kävivät hermoon, mutta kaikenkaikkiaan kirja oli niin hyvä, että tuollaiset pikku jutut hautautuivat kokonaisuuden alle. En malttaisi odottaa, että saan seuraavan osan tästä käsiini.


1 kommentti:

  1. Vau, kuulostaa todella mielenkiintoiselta teokselta! Pitää ottaa tarkkailuun ja lukea mahdollisuuden tullen :)

    VastaaPoista

Jätä viesti, niin palaillaan! ~.n