23. joulukuuta 2015

Descender, Vol. 1: Tin Stars - Jeff Lemire & Dustin Nguyen

Image Comics
2015
ISBN 978-1-63215-426-2
160 s.

Oma

Book Depositoryn ainoa huono puoli on se, että sen jatkoehdotukset ovat usein surkeita. Jos etsii jonkun kirjan, jota on kertakaikkiaan rakastanut yli kaiken, ja katsoo sivun alareunassa olevia ehdotuksia, niin sieltä löytyy kaikkea lasten kuvakirjoista värityskirjoihin. Ei yleensä kuitenkaan mitään sellaista, mitä haluaisi juuri lukemansa kirjan jälkihuumassa ostaa. Onneksi kuitenkin Goodreadsin ehdotukset ovat huomattavasti parempia, ja jonojen kautta saattaa päätyä tuntemattomille, mutta herkullisille vesille. Sieltä äkkäsin tämänkin, enkä kadu hetkeäkään! Äkkäsinpä sieltä muuten täälaisen Best Comics of 2015 -listan. Ja ei kun lukemaan~!

Descender on sci-fi sarjakuva, joka kertoo roboteista ja ihmisistä. Sarjakuva alkaa planeetta Niyratalta, joka on The United Galactic Councilin (UGC) toiminnan keskusplaneetta. UGC koostuu yhdeksästä ydinplaneetasta ja niitä kansoittavien lajien edustajista. Niyratalla on teoksen alkaessa 5,5 miljardia asukasta. Yksi näistä asukkaista on tri Guon, nyky-robotiikan luoja ja isä. Hänet kutsutaan paniikkitapaamiseen, sillä ydinplaneettojen kiertoradoille on ilmaantunut jättimäisiä robotteja, joita kutsutaan Harvestereiksi. Ihmiskunnan tuomiopäivä on koittanut.

Tuomiopäivän jälkipuinneissa ihmiset kääntyvät aiemmin kumppaneina ja yhteistyötovereina toimineita robottejaan vastaan ja ryhtyvät teurastamaan niitä oikein urakalla. Tästä teurastuksesta selviää vain harva, näiden joukossa pikkuinen poikarobotti, joka on ollut unessa kaukaisessa kaivoskoloniassa. Tim-21 herää kymmenen vuotta kaiken tapahtuneen jälkeen ja ryhtyy etsimään äitiään ja veljeään - tai siis omistajiaan. Tim-21 päätyy lähettämään hätäsignaalin, joka laukaisee tapahtumien kulun.

En nyt tiedä mitä muuta voin tästä sanoa, kuin että rakastin joka ikistä sivua. Nguyenin taide on vesivärimäistä ja kaunista. Hän on todella taitava luomaan tunnelmia, joihin Lemiren tarina istuu todella hyvin. Heidän yhdessä luomansa universumi on täynnä jännittäviä ja mieltikuvitusta kutkuttavia yksityiskohtia, eikä pahvisia sivuhenkilöitä tunnu olevan laisinkaan. Jotakin heidän taidoistaan tarinankertojina kertoo sekin, että yhden ruudun perusteella saattaa jo aavistaa, onko joku henkilö hyvis vai pahis, tarinan kannalta tärkeä vai ei. 

Kaikkein suurimman vaikutuksen minuun kuitenkin teki Tim-21, johon kiinnyin heti alusta lähtien. En pidä lapsista, joten seikka on sitäkin merkityksellisempi, mutta Tim-21 on hahmona jotenkin niin täydellisen mielenkiintoinen, ettei hänestä voi olla välittämättä. Tim-21:lla on myös robottikoira nimeltä Bandit, jonka LED-näyttö näyttää hymiöitä kulloisenkin tunnetilan mukaan eikä se sano muuta kuin ARF!, mutta silti se on suloisin koira sarjakuvissa ikinä. <3

Descender on mieletön paketti sci-fiä, politiikkaa, uskomattoman kaunista taidetta, syviä henkilöhahmoja (joista osa on robotteja), jännitystä ja toimintaa. Vertakin tässä vuodatetaan, politikoidaan, pelätään tulevaa ja yritetään kaikin tavoin valmistautua siihen. Kannessa oleva "Your new sci-fi obsession is here" pitää todellakin paikkansa. Lisää tätä, kiitos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti, niin palaillaan! ~.n