26. toukokuuta 2015

Deadman Wonderland - Jinsei Kataoka & Kazuma Kondou

Deadman Wonderland Vol. 1
Viz media
2014 (alkup. 2007)
ISBN 978-1-4215-5548-5
210 s.
☆☆
Oma

Päätin tuossa taannoin, että yrittäisin lukea enemmän sarjakuvaa. Luin joskus nuorempana melko paljonkin erityisesti mangaa, jonka pariin halusin palata. Harmi vain, että olen menettänyt täysin kosketukseni kyseiseen taiteenlajiin ja sarjoihin, jotka minua voisivat mahdollisesti kiinnostaa. Niinpä päädyin arvalla sellaiseen, jonka piirrostyyli sentään miellytti silmääni, se kun on sarjakuvassa aika isossa osassa. Deadman Wonderland näytti tarpeeksi häröltä toimiakseen uutena avauksena mangan maailmaan. 

Kannessa esiintyvät sarjan kaksi päähenkilöä, Ganta Igarashi sekä Shiro. Ganta on yläasteikäinen poika, joka lavastetaan syylliseksi koulukavereidensa varsin brutaaliin massamurhaan. Hänet lähetetään Deadman Wonderlandiin, yksityisin varoin rahoitettuun huvipuistoon, joka toimii samalla myös vankilana. DW:n julkinen tarkoitus on toimia turistirysänä ja toiminallaan kerätyin varoin tukea Tokion maanjäristyksen jälkeistä uudelleenrakentamista. Toisaalta se on myös kuolettava vankila, jossa vangit koittavat vain selviytyä. Viaton Ganta joutuu siis paatuineiden rikollisten joukkoon, mutta törmää kokovartalopukuun pukeutuneeseen Shiroon, joka väittää tuntevansa Gantan lapsuudestaan. Ganta ei tyttöä muista, mutta tajuaa ennen pitkää tämän olevan hänen selviytymisensä kannalta varsin arvokas.

Olin alkuun todella pihalla tämän sarjan maailmasta. En ole aikoihin lukenut mangaa, joten japanilaiseen tyyliin asennoituminen vei hetken (enkä tarkoita vain lukusuuntaa, vaan menevää tyyliä, niukkasanaisuutta, ilmeitä joilla kerrotaan puolet viestistä ja niin edelleen), mutta sitten luinkin tämän yhtä kyytiä. Gantalle selviää, että säilyäkseen hengissä DW:ssä, hänen on kerättävä Cast Pointseja joilla DW:ssä ostetaan esimerkiksi lääkkeitä ja ruokaa. Muutoin vangit saavat tasan tarvittavan säilyäkseen nippa nappa hengissä, ei yhtään enempää. Ganta on saanut vieläpä kuolemanrangaistuksen, eli hänen kaulallaan keikkuva kauluri pistää häneen jatkuvalla syötöllä myrkkyä, jonka vaikutuksia torjuakseen Gantan on syötävä kolmen päivän välein karkinmuotoisia antidootteja. Harmi vain, että tällainen antidootti maksaa 100,000CP:tä, eli tuhottoman paljon.

Deadman Wonderlandin maailma on kiehtova ja kyseessä on aivan selvästi enemmän pojille suunnattu manga. Shiro on mukana lähinnä esittelemässä muotojaan, sen kertoo jo vartalonmyötäinen asukin, ja mangassa keskitytään paljon enemmän kuvaamaan toimintaa kuin juuri mitään muuta. Juonitteluakin tässä on juuri sen verran, että mangasta kiinnostuu. Piirrostyylistä pidin, joskin olen edelleen enemmän yazawamaisemman piirrostyylin ystävä. DW:n ensimmäinen osa on melko tasapaksu ja tosiaankin toimintapainotteinen, mutta kiinnostuin sarjasta silti. DW on mangana kenties sitä sorttia, jota luetaan kun muutakaan tekemistä ei ole tai ei oikein jaksa vaivautua ajattelemaan mitään sen suurempia asioita.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaapa aika mielenkiintoiselle, tähän voisi joskus tutustua! Itsehän olen viime päivät lukenut Death notea, jota voin kyllä suositella. Sitä on tosin vaikea edes arvioida, kun olen joskus animen kuitenkin katsonut eikä mikään tule enää uutena ja yllätyksenä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin katoin sitä animea joskus, mutten koskaan loppuun saakka. Death Notea voisikin lukea, hmm.. Kiitos vinkistä! <3

      Poista

Jätä viesti, niin palaillaan! ~.n