21. elokuuta 2015

You're Never Weird on the Internet (Almost) - Felicia Day

Touchstone
2015
ISBN 978-1-4767-8565-3
260 s.

Oma

Felicia Day tuli minulle tutuksi joitakin vuosia sitten opiskellessani kirjastoalaa Keravalla. Kärsin itselleni varsin ominaiseen tapaan kaamosmasennuksesta ja kaipasin jotakin, jolla piristää itseäni. Youtubesta silmiini sattui websarja nimeltä The Guild, joka kertoo ryhmästä pelaajia. Felicia itse on käsikirjoittanut ja tuottanut sarjan, sekä näyttelee sen päähenkilöä, joka kulkee nimellä Codex. Sarja oli tuohon aikaan jonkinlainen henkireikä, ja tuottihan Felicia kumppaneineen myös kappaleen, jolla sai hyvin piristettyä surkeita, koleita aamuja.

Huomasin tämän kirjan Felician Facebookista, jossa hän mainosti tulossa olevaa teostaan. Ennakkotilasin kirjan heti saman tien, totta kai. Ihmettelin toki tovin, miten noinkin nuori ihminen kirjoittaa jo tässä vaiheessa muistelmiaan, mutta toisaalta Dayllä on aika paljon sanottavaa monista, erityisesti nörttejä (kaikella rakkaudella) koskettavista asioista. Kirjassa käsitellään paitsi Felician omaa varsin erikoista elämää, myös pelikulttuurin kehittymistä ja yhteisön asenteiden muuttumista. Kirjan parasta antia onkin se, kun Felicia kuvaa omaa tutustumistaan uuteen teknologiaan. Felicia on etulinjassa mukana kun internet avautuu suurelle yleisölle, kun ensimmäiset multiplayer roolipelit kehitetään, kun Youtube perustetaan. Hän on aina edellä massoja, mitä tulee tekniikkaan.

Kirja on hulvaton. Felicia Day on aina ollut mielestäni todella hauska, eikä tämä kirja tee siihen poikkeusta. Uskon kuitenkin, että äänikirjana tämä olisi ollut vielä monin verroin hauskempi ja kenties mukaansatempaavampikin, sillä äänikirja on Felician itsensä lukema. Hänen huumorinsa ei käänny tekstimuotoon ihan täysin mutkattomasti ja jotkin hänen käyttämänsä slangisanat ja lyhenteet pistivät minut pysähtymään ja miettimään otsa kurtussa, että mikähän tuokin sana oikein on. Kyseessä on myös joukko hyvin henkilökohtaisia kokemuksia, jotka olisivat epäilemättä Felician ääneen kertomina olleet aidomman tuntuisia. Felicia ottaa kantaa myös melko tuoreisiin pelikulttuurin tapahtumiin, kuten esimerkiksi #GamerGate keskusteluun, ja avaa myös hiukan niiden taustoja.

Vaikkei tietäisikään kuka Felicia Day on, niin suosittelisin tätä teosta silti niille, jotka haluavat ymmärtää vähän edes pelaajakulttuuria. Felicia selittää hyvin avoimesti kulttuuriin liittyvää termistöä ja puhuu asioista varsin ymmärrettävästi. Pelien suurkuluttajana koin kirjan paikoin liiankin maallikko-ystävälliseksi, sillä jatkuva selittely ja epänörttien liehittely kävi vähän rasittavaksi. Ei siis mistään muusta syystä kuin yksinkertaisesti siksi, että selittely oli minulle täysin tarpeetonta ja vei ikävästi jouhevuuttaa lukukokemuksesta. Ja vaikkei tähän teokseen tarttuisikaan, niin suosittelen aivan ehdottomasti tutustumaan Felician ylläpitämään Youtube-kanavaan nimeltä Geek & Sundry, sekä katsomaan The Guildia.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti, niin palaillaan! ~.n