19. elokuuta 2015

Ms. Marvel, Vol. 1: No Normal - G. Willow Wilson & Adrian Alphona

Marvel
2015
ISBN 978-0-7851-9021-9
120 s.
☆☆
Oma

Selaillessani booktubea silmiini osui tämä tällainen. Marvelin sankarit ovat jääneet minulle jonkin verran DC Comicsin vastaavia vieraammiksi (joskin Tom Hiddleston Lokina, lääh <3), mutta jotenkin kannen piirrostyyli vaikutti sen verran hyvältä, että päätin lähteä kokeilemaan. Vähänpä tiesin, millaiseen sarjikseen oikein pääsisin mukaan! Katsoin myös Geek & Sundryn youtube-kanavalta erään videon, jossa sivuttiin Marvelin sarjisuniversumissa käynnissä olevia muutoksia, joiden osa tämä sarjakuva on. Joku guru avatkoon asiaa enemmän, mikäli innostusta on, itse en ole asiaan juurikaan ehtinyt perehtyä.

Ms. Marvel kertoo New Jerseyssä asuvasta Kamala Khanista, joka on ihan tavallinen opiskelujaan suorittava tyttö. Hän on kotoisin tiukan uskonnollisesta muslimiperheestä, jossa opiskelu asetetaan lähes kaiken muun yläpuolelle. Kamala ei kuitenkaan näe itseään ensisijaisesti muslimina, vaan etsii identiteettiään ja yrittää olla ihan niin kuin kaikki muutkin. Hänelle ei vain ole vielä selvää, ettei kaikkien muiden kaltaisena eläminen välttämättä ole niin hohdokasta kuin miltä se saattaa päälle päin näyttää. Eräiden pieleen menneiden bileiden päätteeksi Kamala päätyy harhailemaan sumuun, jossa hän kohtaa erään sarjissankareistaan, Captain Marvelin. Kamala pyytää sankariltaan pääsyä samanlaiseksi kuin tämä on, supervoimaiseksi naiseksi, joka pystyy mihin vain. Kuin ihmeen kaupalla Kamalan toive toteutuu ja pian hän omaksuu uuden identiteettinsä Ms. Marvelina, New Jerseyn uutena supersankarina.

Ms. Marvel on nykyaikainen ja huomattavan feministinen sarjakuva. Kamala saa hyvin nopeasti huomata, etteivät supervoimat vielä takaa yhtään mitään ja että univormukin on epämukava ja kinnautuu jatkuvasti varsin epämukavalla tavalla pakaroiden väliin. Kamalan totutellessa uusiin voimiinsa ja velvollisuuksiinsa supersankarina, hän joutuu kaikenlaisiin hankaluuksiin vanhempiensa ja vanhemman veljensä kanssa. Sarjakuvassa tasapainotellaan hienosti tavallisen opiskelijaelämän ja sen tuomien haasteiden sekä supervoimien ja supersankari elämän välillä.

Vaikka epäilin vähän sarjiksen viestiä alkuun (inhoan paasausta, vaikka se koskisi mitä asiaa), päätin kuitenkin urhoollisesti puskea siitä yli ja jatkaa loppuun. Hyvä niin, sillä Kamalan kasvu hahmona ja supersankarina on todella mielenkiintoista seurattavaa. Paitsi että supersankari-identiteetin luominen osoittautuu hankalaksi, on Kamalan myös pyrittävä hoitamaan ihmissuhteensa ja piilottamaan toinen elämänsä tarkkanäköisiltä vanhemmiltaan. Ei ihan helppo tehtävä ja nauruilta on hankala välttyä, kun Kamala istuu yöllä keittiössä ahtamassa naamaansa kaiken mitä jääkaapista löytyy päällään sininen burkhini ja punaiset trikoot. Ms. Marvel on vähän erilainen katsaus supersankarin elämään ja todella tervetullut sellainen. Edes periamerikkalaiseen tyyliin Todella Selväksi Tehty Viesti ei häirinnyt sarjiksen lukemista laisinkaan niin paljon kuin ensialkuun oletin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti, niin palaillaan! ~.n