19. joulukuuta 2015

In Real Life - Cory Doctorow & Jen Wang

First Second
2014
ISBN 978-1-59643-658-9
175 s.

Oma

jessethereader on ryhtynyt tekemään erillisiä videoita ihan vain mangaa ja sarjiksia varten. Kuin siistii! Tältä videolta bongasin tämän sarjiksen, jonka piirrostyyliin välittömästi ihastuin. No joo, onhan tuo aihekin jollain tavoin kenties hiukan omakohtainen (köh, Elder Scrolls Online, köh). Vaikka girl gamereiden juhliminen on jo so last season, Jessen esittely kiinnosti tarpeeksi, joten hommasin tämän kotiin. Huomasin vasta jälkikäteen, tämän jo luettuani, että omistamassani kappaleessa on Felicia Dayn kehaisu. <3 Felicia Day, huokaus.

IRL kertoo Anda-nimisestä tytöstä, jonka kouluun saapuu erikoisvieras kertomaan mmorpg:stä, Coarsegold Onlinesta, johon kaivattaisiin lisää tyttöjä pelaajiksi. Erikoisvieras on perustanut killan, johon hyväksytään vain tyttöjä, ja jonka tavoite on edistää oikeudenmukaisuutta pelissä. Anda pyytää vanhemmiltaan lupaa päästä pelaamaan ja saakin sen, sillä ehdolla että pelaa vain ja ainoastaan tyttöjen kanssa eikä sorru mihinkään seksijuttuihin vieraiden miesten kanssa. Jo tässä vaiheessa nousivat karvat pystyyn. Andan äidillä on todella, todella vanhanaikaiset käsityksen internetin maailmasta ja peleistä. Valitettavasti äidin käsitykset eivät tässä sarjiksessa ihan kauheasti muutu.

Anda tutustuu killassaan toiseen pelaajaan, joka kertoo Andalle keinosta tienata ihan oikeaa rahaa tekemällä pelissä tehtäviä. Tehtävien tarkoitus on tuhota farmaajia, toisin sanoen muita pelaajia, jotka keräävät pelimaailmasta tavaraa, myyvät sitä ja myyvät sitten tilit kultineen eteenpäin, oikealla rahalla. Kuvio selitetään sarjiksessa todella hyvin, siitä pisteet, ja sitten katsotaankin koko homman toiselle puolen. Ollessaan yhdellä näistä tehtävistä Anda tutustuu kiinalaiseen poikaan, joka on ammatiltaan farmaaja. Anda saa tietää, millaisissa oloissa farmaajia oikein pidetään ja millaista elämää Raymondiksi esittäytynyt kiinalaispoika oikein joutuu viettämään. Anda päättää tehdä asioille jotain, mutta tietenkään tällaisten rakenteiden muuttaminen ei ole ihan niin yksinkertaista kuin mitä voisi kuvitella.

IRL oli vähän turhan kirjalla päähän -tyyliä sopiakseen minulle. Aihe on hyvä, taide on loistavaa, hienoa, värikästä ja kuvaa hyvin oikean elämän harmautta verrattuna pelin värikkyyteen ja loistokkuuteen. Ymmärrän, että kohdeyleisö on kenties hieman nuorempaa ja Andakin on ensimmäistä kertaa moninpelin parissa, joten jotkin asiat avataan kenties senkin takia huolellisemmin. Vanha pelaaja kuten minä ottaa jo jotkin asiat niin itsestäänselvyyksinä, että niiden kertaaminen tuntuu todella turhalta. Siltikin, jollekulle nuoremmalle ja uudemmalle tämä saattaisi olla oikeasti hyväkin. Silmiä avaava kokemus tämä oli myös minulle, farmaajia en olekaan aiemmin tullut ajatelleeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti, niin palaillaan! ~.n