14. helmikuuta 2016

The Voyage of the Basilisk - Marie Brennan

Kansi ja kuvitus: Todd Lockwood
Tor
2015
ISBN 978-0-7653-3198-4
348 s.

Oma
A Natural History of Dragons
The Tropic of Serpents

Lady Trentin muistelmat ovat edenneet jo kolmanteen osaansa. Kolmas osa sijoittuu vuosikymmentä myöhemmäksi edellisosaan nähden, joten Isabella ei ole enää tytönheitukka, eikä Jacob - siis Isabellan poika - ole enää vauva. Niin juu tosiaan, ei ehkä kannata lukea tätä arviota, ellei ole lukenut kirjaa. Spoilereita ja niin edelleen, kyllähän te tiedätte!

Kolmannessa osassa Isabella Camherst valmistautuu kaksi vuotta kestävälle merimatkalle, jonka tarkoituksena on tutkia merissä eläviä valtavia käärmeitä, joiden Isabella epäilee olevan lohikäärmeiden sukua. Mukaan lähtee tuttuun tapaan Thomas Wilker sekä Isabellan poika Jacob, josta on kasvanut vilkas pojankoltiainen. Basilisk on ylväs alus, jonka on määrä kuljettaa matkustajansa ympäri maailman. Eräästä satamasta matkaan nousee myös komea nuori arkeologi, joka jakaa Isabellan kiinnostuksen luonnonhistoriaan ja vähän muuhunkin.

Minusta tuntuu, että Brennanin luontokuvaus vain paranee jokaisen kirjan myötä. Hän tuntuu myös päässeen todella Isabellan nahkoihin, niin luontevalta Isabella nyt tuntuu verrattuna aiempiin osiin. Oli ilo huomata, ettei Isabellan poika Jacob jäisi todellakaan vain sivuosaan sarjassa - ovathan lapset yleensä vanhemmilleen aika iso juttu - vaan pääsisi toimimaan aktiivisena ja itsenäisenä hahmona kirjassa. Olen pitkään kaivannut sarjaan vähän enemmän sutinaa. Vaikka kyseessä on viktoriaanisen Englannin mukaan mallinnettu yhteiskunta, soisin Isabellan elämään vähän enemmän rakkautta ja romantiikkaa. Toistaiseksi sarjassa on keskitytty todella vahvasti lohikäärmeisiin, eri maiden välisiin poliittisiin suhteisiin ja Isabellan asuttaman maailman historiaan, nimenomaisesti Draconianeihin, jotka ovat viimeisin edistynyt sivilisaatio ennen nyky-yhteiskuntaa ja sittemmin kadonneet. Tässä kirjassa, nyt kun Isabellan ensimmäisen aviomiehen kuolemasta on pian kymmenen vuotta, Isabella alkaa viimeinkin kaivata kumppanuutta ja muutakin kuin ystävyyttä.

Olen totaalisen rakastunut tähän sarjaan. Kirjoihin kätketty Todd Lockwoodin taide tuo elämää muutoinkin hyvin värikkäisiin seikkailutarinoihin, Brennan tutkii mielenkiintoisella tavalla useita eri ympäristöjä ja jotenkin tässä kolmannessa osassa tuntuu ihan siltä kuin, suokaa anteeksi englanti, shit's getting real. En malta odottaa piakkoin ilmestyvää neljättä osaa! Kuuntelin muuten vastikään kirjailijan haastattelun, jossa sanottiin, että kyseessä on viisiosainen sarja. Olisi näitä mielellään enemmänkin lukenut! Harmittaa, että humpsahdin puolivälin yli edes itse sitä tajuamatta. :<

Matkakertomusten, vanhojen aikojen seikkailutarinoiden ja tutkimusmatkojen sekä historiallisten romaanien ystäville, suosittelen lämpimästi. Isabella Camherst on melkoinen nainen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti, niin palaillaan! ~.n