14. helmikuuta 2015

A Thousand Pieces of You - Claudia Gray

Harper Teen
2014
ISBN 978-0-06-227896-8
360 s.
☆ (☆)
Oma

Ensimmäistä kertaa tämän blogin aikana olen kirjan luettuani täysin sanaton. Koetan vuodattaa lukukokemukseni tähän sellaisena kuin se oli, mutten voi taata, että onnistun kuvaamaan sitä edes puoliksi niin uskomattomana, kuin se oli. Hetken mietin, josko kulkisin taaksepäin ja poistaisin yhden tähden kaikista aiemmin lukemistani kirjoista, sillä en ihan heti muista ensimmäistäkään kirjaa, joka olisi tehnyt tällaisen vaikutuksen tai jättänyt tällaisen olon.

A Thousand Pieces of You nousi Goodreadsissa ehdotusten joukkoon ja ihastuin tähän kanteen samantien. Alkuun se vaikuttaa sekavalta, mutta kun sitä tarkastelee lähemmin, sen mieletön kauneus valtaa mielen. Kirjan luettuani en voi kuin huokailla tätä katsellessani. Kirjan lukeminen oli tunteellinen kokemus ja viivyttelin viimeisten viidenkymmenen sivun lukemista niin kauan kuin maltoin, sillä seuraava osa tähän sarjaan ilmestyy (ainakin tämän hetkisen tiedon mukaan) vasta marraskuussa, ja siihen on vielä luvattoman pitkä aika. Kenties otan ja luen tämän vielä uudestaan ennen seuraavaa osaa (kyllä, tämä on niin hyvä, että jopa kiireinen kirjablogisti/kirjavinkkari haluaa ja aikoo ehtiä lukemaan tämän toiseen kertaan).

Kirja kertoo siis Margueritesta, jonka vanhemmat ovat huippuälykkäitä ja menestyneitä fyysikoita. Yhdessä he ovat ratkaisseet, miten ihmisen on mahdollista matkustaa eri ulottuvuuksien välillä. Margueriten isä kuolee onnettomuudessa ja samaan aikaan Paul katoaa, mukanaan Firebird, amuletti, joka mahdollistaa eri ulottuvuuksien välillä hyppimisen. Marguerite pakottaa Theon, toisen vanhempiensa harjoittelijoista, ottamaan hänet mukaansa, kun selviää, että Theo on onnistunut kunnostamaan kaksi prototyyppiä Firebirdistä. Yhdessä he lähtevät jahtaamaan Paulia halki ulottuvuuksien, päätyen ainakin futuristiseen Lontooseen ja tsaarin johtamaan Pietariin.

Kirjan premissi on yksinkertainen ja scifimäinen, mutta mitään kovaa scifiä tämä teos ei todellakaan ole. Sen sijaan Gray kirjoittaa niin tunteisiin vetoavasti ja romanttisesti, etten edelleenkään usko tätä kirjaa todeksi. Kirjassa vaihtelevat toiminnantäyteiset kohtaukset, Margueriten muistot Paulista, mielikuvituksekas maisemankuvaus ja kaikkea tätä vetää mukanaan juoni, josta nautin suunnattomasti. Eräässä kohtauksessa Paul kertoo Margueritelle, että uskoo voivansa todistaa kohtalon todella olevan olemassa, sillä eri ulottuvuuksissa samat ihmiset tuppaavat törmäämään paljon useammin, kuin matemaattinen sattuma tuntuisi suovan. Tämä ajatus värittää lukukokemusta kautta kirjan Margueriten ja Paulin törmätessä toisiinsa yhä uudestaan eri ajoissa ja paikoissa.

Rebel Bellen luettuani ajattelin, että tulisi olemaan todella haastavaa tarttua mihinkään kirjaan sen jälkeen, sillä kuvittelin, että se oli hyvä. Se on hyvä, muttei mitään verrattuna tähän. Claudia Gray on lahjoittanut nuorten aikuisten kirjallisuudelle aarteen, joka on hyvin suunniteltu, hyvin kirjoitettu ja kaikin puolin muutoinkin lähes täydellinen kokonaisuus. Nyt ei auta kuin jäädä odottamaan seuraavaa osaa. Olisipa jo marraskuu.

8 kommenttia:

 1. Dohdiin, otan lukulistalle. Sait kuulostamaan sen verran kiinnostavalta. Kirjailija ei ole ennestään tuttu, vaikka näyttää kirjoittaneen jo pidempään ja useita kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee! <3 Minullekaan ei ollut aikaisemmin osunut tutkaan Grayn kirjat, mutta tämän myötä harkitsen vakavasti myös niiden aiempien teosten lukemista. <3

   Poista
 2. Kuulostaa mahtavalle! Minullakin odottaa tämä hyllyssä vuoroaan ja nyt kyllä aion lukupinossa nostaa tätä lähemmäs kärkipäätä :D Ja kansi tosiaan on aivan upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joko luit? Aika ansiokas kirja, kannattaa lukaista jos vain kerkiät!

   Poista
 3. Kiitos suosituksesta! ♥ Bloggauksesi ansiosta pyysin teosta hankittavaksi meidän kirjastoomme ja se tulikin varattavaksi todella nopeasti. Nyt vasta muutama päivä kirjan lukemisen jälkeen on mahdollista muodostaa järkeviä lauseita mitä juuri luinkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kun kirjastot ottavat tosissaan hankintapyynnöt! <3 Ja juu, tämä kirja oli oikeasti aika tajunnanräjäyttävä, tykkäsin ihan hirveästi. <3 Kakkososaa (ja suomennosta..?) odotellessa!

   Poista
  2. Kirjastomme päivitti ohjelmistoaan ja hankintapyyntöjen tekeminen helpottui. Nyt niihin saa jopa vastauksen, jos hankkivat. Niinpä tein heti hankintapyynnön tämän jatko-osasta Teh Thousand Skies Above You. Siitä tulikin melkein samantien positiivinen päätös! En malta odotta, että teos saapuu tietokantaan varattavaksi.

   Poista
  3. Oi jee! :o Ihanaa, kun kirjastossa tehdään tuommoisia päätöksiä. <3 Ja vielä ihanampaa, että on reippaita toivojia! :) Kiitos kun teet suomalaisista kirjastoista vielä entistäkin parempia!

   Poista

Jätä viesti, niin palaillaan! ~.n