17. joulukuuta 2014

The Martian - Andy Weir

Kansi: Eric White & NASA
(Marsilainen, Into, 2015)
Crown Publishers
2014 (alkup. 2011)
ISBN 978-0-8041-3902-1
369 s.
☆☆☆
Oma

Goodreadsin Choice Awards -listat ovat erinomaista materiaalia, kun koittaa etsiä itselleen jotakin uutta luettavaa. Goodreads on kuitenkin yhteisö, joka koostuu paljon lukevista ihmisistä, joten minkä tahansa kategorian voittajakirjan voi melko pitkälti luottaa olevan oikeasti todella hyvä. Etenkin, jos kirja voittaa lähes 15 000 äänellä seuraavalle sijalle sijoittuneeseen kirjaan nähden. The Martian (joka toivottavasti pian suomennetaan (EDIT: Se todellakin suomennetaan, lokakuussa ilmestyy!! JEE!! \o/)) kertoo Mark Watneystä, astronautista, jonka miehistö joutuu jättämään taakseen siinä luulossa, että Mark on menettänyt henkensä. Hän jää yksin Marsiin, jossa hän yrittää parhaansa mukaan selviytyä.

Totta puhuakseni pelkäsin vähän tarttua tähän. En ole kovan scifin ystävä, koska pelkään etten ymmärrä sitä. En olisi ymmärtänytkään, mutta Mark Watneyn huumori ja tyyli jutella keskenään on sellainen, että asiat tulee selitettyä maallikollekin ymmärrettävällä tavalla. Teknisiä termejä ja muuta sälää on kirjassa toki paljon, mutta jos on kiinnostunut avaruudesta, avaruusmatkailusta, astronauteista ja kaikesta näihin liittyvästä, mikään määrä teknisiä termejä ei tee tästä kirjasta huonoa.

Watney on päähenkilönä todella ainutlaatuinen. Hiekkamyrsky yllättää Ares 3:n miehistön ja pakottaa nämä evakuoimaan. Habin katolta irronnut antenni kuitenkin paiskaa Markin sivuun ja antenni lävistää Markin kyljen, rikkoen samalla tietokoneen, joka tarkkailee hänen elintoimintojaan. Hiekkamyrskyssä ei ole mahdollista nähdä juuri mitään, joten muu miehistö luottaa Markin tietokoneeseen, toteaa tämän kuolleeksi ja joutuu pakenemaan henkensä hädässä. Mark kuitenkin herää jonkin ajan kuluttua kuin ihmeen kaupalla ja tajuaa karmivan totuuden. Hän on yksin, Marsissa. Mark on kuitenkin astronautti ja mieleltään hyvin vahva. Hänen elämänhalunsa on suuri ja huumorintajunsa vielä sitäkin suurempi. Niinpä hän päättää selviytyä, tai kuolla yrittäessään.

Rakastin tässä kirjassa kaikkein eniten sitä, ettei Markin toivo missään vaiheessa horjunut. Katsoin juuri eilen elokuvan (Europa Report), jossa kaikki mikä voi mennä pieleen, menee pieleen. Mark on vähän samanlaisessa tilanteessa, mutta hänen asenteensa ei ole laisinkaan yhtä huono. Europa Reportia kirjoo valitus, itku ja huuto, kun taas Mark laskee leikkiä ja keskittyy työhön. Watney on mieletön tyyppi, johon oikeasti haluaisi tutustua. Tosi outoa, ettei Watney ole naimisissa, sen verran hauska hän on.

Jos tykkää scifistä ja Mars kiinnostaa, niin tässä on kirja sinulle. Jos tykkää avaruudesta, astronauteista ja tekniikasta, suosittelen. Jos tykkää seikkailukirjoista ja henkeäsalpaavasta jännityksestä, jep, lue tämä! En muista koska olisin ollut näin innoissani jostakin kirjasta, mutta The Martian on kertakaikkiaan vain niin hyvä!

5 kommenttia:

 1. Tämä on alkanut kiinnostaa putkahdeltuaan esiin siellä täällä. Ajatus jäämisestä avaruuteen yksin on mielestäni melkoisen ahdistava, mutta tekstisi perusteella kirja ei sitä kuitenkaan tunnu olevan. Kai tämä täytyy tosiaan lukea! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensähän tällaisia avaruudessa selviytymisseikkailuja tosiaan sävyttää sellainen tietty pakokauhu, paniikki ja ahdistus. Epäilemättä The Martian on senkin takia niin ihmeen suosittu, koska se on täydellinen poikkeus siihen, mihin yleensä ollaan totuttu. Kannattaa aivan ehdottomasti lukea jos vähääkään kiinnostaa! Ahdistusta ei tarvitse tämän kirjan kanssa pelätä. :)

   Poista
 2. Sekä tämä että Station Eleven jäivät tuosta Goodreadsin äänestyksestä todella vahvasti mieleen. Haluan kovasti lukea molemmat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katselin sitä listaa sillä silmällä, että sieltä voisi lukea useammankin! Ihania tämmöiset joukkoäänestykset kun näistä saa uusia ideoita! Toki muista blogeistakin saa ympäri vuoden. <3

   Poista
 3. Luin tämän viikonloppuna. Kirjan ja elokuvan hyvät arvostelut saivat minut innostumaan hieman vieraamman aihealueen kirjasta. Pidin kirjasta.

  VastaaPoista

Jätä viesti, niin palaillaan! ~.n