10. lokakuuta 2014

Vuori - Helena Waris

Otava
2014
ISBN 978-951-1-27934-1
317 s.
☆☆☆☆
Kirjasto

Helena Waris on minulle täysin uusi tuttavuus, joten en tiennyt laisinkaan, mitä tältä kirjalta olisi pitänyt odottaa. Ihastuin sen kanteen (kuulun siihen ihmisjoukkoon jotka pitävät käärmeistä) ja luettelossa olleeseen kuvaukseen, jossa puhuttiin viikinkimytologiasta. Myöhemmin muistelisin lukeneeni jostakin, ettei kirjailija erityisemmin ihastunut luettelon kuvaukseen sillä se paljasti kirjasta jotain olennaista, mutta tämän olen saattanut kuvitellakin. Niin tai noin, viikinkimytologia oli se, mikä tämän kirjan minulle lopulta myi. Se, ja kimppalukutempaus. Vuorta olivat kanssani lukemassa Hyllytonttu, Kirjakaapin kummitus, Oksan hyllyltä, Routakoto ja Todella vaiheessa.

Vuori kertoo Lifistä, 19-vuotiaasta tytöstä, joka on menettänyt vanhempansa lento-onnettomuudessa. Hän työskentelee kaupungin turistinähtävyydessä, katakombeissa. Eräänä päivänä hänen pomonsa mättää hänen käteensä neljä tonnia kassasta ja käskee hankkia varusteita, sillä jotain todella kamalaa on tapahtumassa. Lif ei tietenkään usko pomoaan vaan epäilee tämän menettäneen lopullisesti järkensä. Kun Lifin ottoisä O antaa Lifille samankaltaisen neuvon, Lif päättelee tulleensa itse hulluksi. Kuvioissa on myös hurmaava pörröpäinen rokkari Arri, jonka välittömyys voittaa aran ja epäileväisen Lifin puolelleen. Mutkien kautta Lif päätyy matkaamaan vuorelle, vaikka valtaosaa väestöstä evakuoidaan jokea pitkin.

En tiedä kuvittelinko vain, vai oliko tuossa luettelon tekstissä tosiaan joku spoileri, mutta jokainen joka vähääkään tietää viikinkimytologiasta jotakin, tajuaa kyllä heti kuka vanha mies O kaksine korppeineen on. Viimeistään pelin paljastaa synkän goottirunoilijan hahmon ottanut Loki.

Koitin tänään töissä selittää tätä kirjaa kollegoilleni, mutta jossain meni pieleen, sillä kun rupesin puhumaan vuoren rinteeltä paljastuvasta hotellista (joka sekin esiintyy melko aikaisessa vaiheessa kirjaa ensimmäisen kerran), he rupesivat nauramaan. En alkuunkaan ymmärtänyt heidän reaktiotaan, sillä minusta Waris on kirjoittanut mielettömän seikkailutarinan, jossa kaksi täysin modernisoitunutta nuorta pakotetaan uskomaan vanhoihin tarustoihin, sillä se on heidän ainoa keinonsa pysyä hengissä. Tykkäsin myös viimehetken paljastuksista, koska ehdin jo hetken epäillä täysin erilaista loppua. Siitä ei kuitenkaan sen enempää, jotta jännitys säilyy muillakin loppuun saakka!

Pidin myös kirjan helppolukuisuudesta ja kulkevuudesta. Päiviin jaettu kertomus tekee kirjasta nopeasti etenevän tuntuisen eivätkä sivut muutenkaan tuntuneet turhan raskailta. Luin tämän vähän viimetingassa ehtiäkseni kimppalukutempaukseen, enkä suinkaan nopeimpaan mahdolliseen tahtiin, muttei Wariksen teos silti käynyt missään vaiheessa väsyttämään toisin kuin usein käy lukiessani pitkiä pätkiä putkeen. Vuori on kiehtova kirja etenkin, jos sattuu olemaan norjalaisesta mytologiasta kiinnostunut. Mietinpä vain, kuinka hienon teoksen tästä olisi saanut, jos norjalaisen sijaan olisikin sovellettu suomalaista mytologiaa, hienoa sekin ja paljon tuntemattomampaa!

6 kommenttia:

 1. Minäkin pidin tekstin jouhevuudesta. Kirja todella rullasi eteenpäin, eikä tylsiä hetkiä ollut. Minullekin tämä oli ensimmäinen lukemani Wariksen kirja, mutta aiemmin ilmestyneet alkoivat heti kummasti kiinnostaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Warista tosiaan voisi lukea enemmänkin! Työkaveri kehui hänen aiempia kirjojaan, joten miksikäs ei? :)

   Poista
 2. Tarina tosiaan kulki hyvin eteenpäin. Pidin kertomuksen huumorista ja Lifin hahmosta, vaikka meinasinkin tuskastua siihen, että hän ei alkuun ottanut vuorelle kiipeämistä lainkaan tosissaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lif tosiaan vekslasi vähän turhan kauan alussa. Sen jälkeen oli helppo arvata, että kun häntä käskettiin jatkamaan matkaa johonkin aikaan mennessä, hänellä ei tosiaankaan ollut aikomusta totella. Se kävi vähän väsyttäväksi, mutta millainen tarina olisi ollut, jos Lif olisi totellut kaikkia ja missannut kaiken äksönin? :D

   Poista
 3. Nyt häiritsee, mikä Thorin nimi oli kirjassa? En muista ja olen tekemässä tekstiä kirjasta tunnilleni eikä netti suostu yhteistyöhön, mistään ei löydy tietoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpäs nyt äkkiseltään muista! Saisitko kirjan käsiisi esimerkiksi kirjastosta? :)

   Poista

Jätä viesti, niin palaillaan! ~.n