13. lokakuuta 2015

A Natural History of Dragons - Marie Brennan

Kansi: Todd Lockwood
Tor Books
2013
ISBN 978-0-765331969
334 s.

Oma

En voi vastustaa kauniita asioita. En eritoten sellaisia, joissa yhdistyy luonnontieteiden kauneus, lohikäärmeet ja juuri Lockwoodin taiteen kaltainen pienten yksityiskohtien ja tarkkojen viivapiirrosten herkkä kudelma. En voi vastustaa lohikäärmeitä. Ei siis ollut yhden ensimmäistä syytä, miksi en olisi hyppinyt paikallani silkasta visuaalisesta innosta, kun näin tämän kirjan Goodreadsin ehdotuskarusellissa. 

Harmi vain, että tilattuani kirjan, minuun iski tämän vuosikymmenen pahin lukujumi, joka ei suoraan sanottuna ole hellittänyt vieläkään. Halusin kuitenkin päästä käsiksi tähän kirjaan, joten käytin kuukauden ilmaisen audible creditini tästä tehtyyn äänikirjaan, ja onneksi niin! Äänikirjan lukee Kate Reading, joka on uskomaton lukija. Hänen äänensä taipuu erilaisiin, eripainoisiin, erilaisin murtein korostettuihin ääniin. Hän osaa kuulostaa arvokkaalta vanhalta rouvalta, jollaiseksi lady Trent on ajan saatossa muotoutunut, mutta myös siltä 19-vuotiaalta tytönheitukalta, joka mistään mitään tietämättä antautuu vaaroihin, joita ei viktoriaanisen ajan Englannissa (tai Scirlandissa) voisi naisen kuvitellakaan joutuvan kohtaamaan.

A Natural History of Dragons kertoo siis kuvitteellisen lady Trentin elämäntarinan. Kirja alkaa aivan hänen lapsuudestaan ja innostuksestaan sparklingseihin, eräänlaisiin pienen pikkuruisiin lohikäärmeisiin, joita elää Scirlandissa, ja jotka vielä lady Trentin lapsuudessa (jossa hänet tunnetaan vielä nimellä Isabella) luetaan hyönteisten luokkaan. Kirjaa postista odotellessani lueskelin Goodreadsista kirjan arvioita, ja muutamakin asia pisti silmään. Sanottiin, että tämä kirja on hidastempoinen, eikä oikeastaan vastaa nimeään. A Natural History of Dragons on toki muistelmateoksen tyyliin kirjoitettu ja sikäli melko rauhalliseen tahtiin kerrottu, mutta tylsä se ei missään nimessä ole. Isabellalle tapahtuu aina ja jatkuvasti. Olisin kenties toivonut tähän hiukan enemmän tunteita ja hekumaa, mutta toisaalta päähenkilö on tieteen nainen eikä mikään tunteellinen seurapiiriperhonen, joten asioiden suorasukaisuus ja tiukka asiallisuus selittyy hyvin Isabellan luonteella. Mitä taas tulee kirjan nimeen, niin koen sen hyvinkin oikeutetuksi. A Natural History of Dragons on teos, joka muodostuu Isabellalle jo hyvin nuorena varsin käänteentekeväksi teokseksi ja sillä on arvokas asema hänen uransa käynnistämisessä.

Koska kuuntelin tämän valtaosin äänikirjana, minulta meinasivat tyystin mennä ohi painettuun laitokseen sisällytetyt piirrokset, nekin Lockwoodin käsialaa, jotka elävöittävät tarinaa omalta osaltaan huomattavasti. Erityisen koskettava oli kuva lady Trentin aviomiehestä Jacobista, mutta siitä ei tässä sen enempää. Suosittelen tätä mitä sydämellisimmin kaikille lohikäärmeistä kiinnostuneille, joille muistelmateosten kirjoitustyyli ei ole liian raskas. Itse ainakin koin tämän paikoin hyvinkin jännittäväksi, mutta ymmärrän, ettei tämä kaikkiin vaikuta samalla tavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti, niin palaillaan! ~.n